fbpx
Clubhistorie
In januari 2018 neemt Baston Service BV de aandelen over van Unigolf. Daarmee zijn Bjorn Beekman en Mariette Kruyt de nieuwe eigenaren van de baan. Het gehele interieur van het restaurant-gedeelte ondergaat een gedaante verwisseling. Ook zijn er nieuwe scorekaarten ontwikkeld. Businessclub Business Meets Golf wordt opgezet, bedoeld voor regionale bedrijven.
2018
Op 14 september 2016 speelt mevrouw Kroes een Hole-in-One op Hole 4!
2016

De website krijgt een gedeelte dat alleen voor leden toegankelijk is. Met ingang van 1 januari is het onderscheid tussen dames en heren afslag plaatsen verdwenen. Iedereen mag van alle kleuren afslag plaatsen spelen. Dit gaat wel gepaard met een aanpassing van de playing handicap. Bij de Breuninkhof worden naast de bestaande gele en rode oranje afslag plaatsen ingevoerd. Eens om de zoveel tijd wordt de slope en course rating van de baan door de NGF vastgesteld. Deze rating geeft de moeilijkheidsgraad van de baan aan en bepaalt het aantal slagen dat iedereen extra meekrijgt boven de normale handicap. De nieuwe slope en course rating is lager dan de vorige waardoor de spelers minder slagen (afhankelijk van hun handicap) mee krijgen.

2013

Met ingang van 5 april geldt een nieuwe stroke index voor de baan. Hole 1 t/m 9 krijgen alle een even stroke index en hole 10 t/m 18 een oneven stroke index. Voor een evenwichtige verdeling zijn ook op twee holes de afslagplaatsen omgedraaid. Het Heren Senioren I team (aanvoerder Ton Belt) is kampioen geworden en gepromoveerd naar de 4e klasse. Verder zijn 4 teams op een mooie 2e plaats geëindigd. Op 14 juni sloeg Josef Cinibulk een hole in one. Door de NGF wordt het GVB vervangen door het 9 stappenplan en de CSA (Competition Stableford Adjustment) door de CBA (Computed Buffer Adjustment).
Marc Beemsterboer wint de Telegraaf Dunhill Trophy op St. Andrews met een geweldige netto score van 46 Stableford punten. De bijbehorende prijs wordt door prins Christiaan uitgereikt.

2012

In 2011 zijn er twee leden die een hole-in-one hebben geslagen. Gerard D’Hert op hole 4 op onze baan en Jaap Touw  op hole 4 van de Scherpenbergh. Er wordt op initiatief van Unigolf een wedstrijd om de Unigolf Bussloo Cup ingesteld. Dit wordt een wedstrijd tussen een team van dames en een team van heren. Op 2 en 3 juli wordt deze wedstrijd voor het eerst gespeeld . De dames tonen zich sterker dan de heren. Ook wordt dit jaar het Apeldoorn Jeugd Kampioenschap voor het eerst gespeeld op de banen van de Veluwsche en de Scherpenbergh. Marc Beemsterboer en Tijmen Steneker doen het fantastisch. Na een onderlinge play-off wordt Marc eerste en Tijmen tweede.

2011

In 2010 bestaat Golfclub De Breuninkhof 20 jaar. Er is een lustrumweek met allerlei golfactiviteiten van zondag 6 juni t/m zaterdag 12 juni. Er is een tentoonstelling van door leden gemaakte kunstwerken. De tentoonstelling wordt afgesloten met een veiling. De totale Lustrum opbrengst ten bate van de Zonnebloem heeft € 3300 opgeleverd. Op de slotavond is er een cabaret, een professioneel casino, worden er ballonnen opgelaten en is er een prachtig vuurwerk. Op 17 maart is de feestelijke opening van het nieuwe parkeerterrein door de burgemeester van Voorst, de heer Jos Penninx. Er werd maar liefst drie keer een hole-in-one gescoord, op 24 juni door Bernard Vork op hole 2, op 18 juli door Jantine le Noble op hole 13 en op 4 september door Jan de Groot op hole 13. Tijdens de ALV van 6 december wordt Harko Boelens benoemd tot Lid van Verdienste. Op 9 december wordt de geheel vernieuwde website operationeel.

2010

In januari is er begonnen met de graafwerkzaamheden en in maart was de overdekte drivingrange klaar. Het Heren III team (captain Casper Moerbeek) wordt kampioen en promoveert naar de 5de klasse. Het Senioren Heren II team (captain Jan de Groot) wordt kampioen en promoveert naar de 5de klasse. Tijdens de eerste maandbekerwedstrijd op zondag 17 mei wordt het baanrecord verbeterd door Johann Jansen van Rensburg; hij bracht het oude record van 77 slagen terug naar 76 slagen. De NGF meet de kleine baan, bepaalt een SR en CR, en publiceert de handicap tabel voor 18 holes kleine baan. De Breuninkhofpen wordt dit jaar uitgereikt aan Muriël Venix met haar artikel “Geluksbal”.

2009

Op 1 januari is het nieuwe EGA Handicap Systeem ingegaan, waarbij een actieve handicap wordt geïntroduceerd. Bovendien zijn er 9-holes qualifying wedstrijden ingevoerd en per qualifying wedstrijd een Competition Stableford Adjustment (CSA). Het Heren I competitie team (captain Sjors de Bie) wordt kampioen op 25 mei en promoveert naar de 2de klasse. Het Heren III competitie team (captain Will Kerkhoff) wordt kampioen en promoveert naar de 5de klasse. Het Heren Senioren I competitie team (captain Ton Belt) wordt kampioen op 23 mei en promoveert naar de 3de klasse. Op 25 april wordt de secretaris Quirine Lensvelt-Ruys en de leden Bert Israëls en Karel Man benoemt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Breuninkhofpen wordt dit jaar uitgereikt aan Jan de Groot voor “Familie Blaazer de Cluyth”.

2008

Op 6 januari wordt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst een luchtfoto van de “vernieuwde” baan (Jacqueline Midavaine) onthuld door Wim Derksen (Unigolf) en Wim Vogelsang. De luchtfoto is een geschenk van GCB aan Unigolf ter bevestiging van de goede onderlinge relatie. Per 1 mei 2007 is het Telegolf systeem operationeel; zowel vanaf een PC thuis als via de kiosk beneden in het souterrain is het inschrijven op wedstrijden digitaal gegaan. In het april nummer van de Putter worden voor het eerst enkele pagina’s met foto’s in full colour uitgebracht. Op 24 mei wordt het Dames Senioren I competitie team (captain Gerda Faber) kampioen en promoveert naar de 3de klasse. Het Heren Senioren III team (captain Joop Wentink) wordt kampioen in de poule “Dubbel negen”. Op 26 juli slaat Boudewijn Nieuwenhuis een hole-in-one op hole-4. Op 18 oktober slaat Gerard Jaspers ook een hole-in-one op hole-4. Op 13 september brengt een delegatie van de gemeentebestuur van Voorst en de Belangenvereniging Bussloo een bezoek aan het golfcomplex. In 2007 is er samen met Unigolf een defibrillator aangeschaft. De Breuninkhofpen wordt toegekend aan Gery Bagerman met haar artikel “De perikelen van een nieuw lid”.

2007

Voor het begin van het golfseizoen 2006 zijn er nieuwe electrocars, nieuwe prullenbakken en nieuw terrasmeubilair. Op zaterdag 13 mei 2006 evenaart Johann Jansen van Rensburg zijn eigen baanrecord met 77 slagen, maar nu onder de nieuwe baanomstandigheden. Er kwam een nieuwe scorekaart voor zowel de grote als de kleine baan en een fraaie nieuwe uitgave van het caddieboekje. Op de kleine baan vindt een hernummering van de holes plaats. Op 21 augustus 2006 vindt de eerste uitwisseling plaats tussen GCB en de Pitch&Putt baan Bussloo; dit jaar op de Pitch&Putt baan en wordt er een dikke nederlaag geleden door GCB. Op 25 september is de website www.debreuninkhof.nl operationeel geworden. De Breuninkhofpen wordt toegekend aan Jan de Groot met zijn artikel “Droomscenario”.

2006

In het competitieseizoen 2005 worden de Heren Senioren I kampioen en promoveren naar de 3de klasse. Er komt geen overeenkomst tussen Unigolf en de RGV voor een uitbreiding van de baan naar 18 holes. Op 6 april overlijdt de grondlegger en eerste voorzitter van De Breuninkhof, de heer Tijmen Groen. De baan is daarna drastisch aangepakt en uitdagender gemaakt met meer waterpartijen, meer bunkers en heuveltjes; alle holes krijgen 2 afslagplaatsen. Op 12 oktober 2005 wordt de nieuwe NGF Baanmeting bekend gemaakt; de baan is “een stuk moeilijker geworden”. In 2005 vierde de Breuninkhof het derde lustrum. Voor de eerste maal worden er Clubkampioenschappen strokeplay gehouden op de kleine baan met Gerda Faber en Rob Lägers als winnaars. Het bestuur wist voor de zesde maal beslag te leggen op de felbegeerde Mentorenschaal door te winnen van de besturen van de Winterwijkse GC (de Voortwisch), de Lochemse GC (de Graafschap), GC ’t Zelle en de Keppelse GC. De Breuninkhofpen wordt postuum uitgereikt aan Toek de Leeuw.

2005

In februari komt er een nieuwe editie van de NGF Golfregels uit met een veertigtal gewijzigde definities en regels. In het voorjaar van 2004 worden er zeer zeldzame en beschermde orchideeën aangetroffen met de naam Wilde Riet Orchis of ook wel Dactylorhiza majalis. Op 7 juni wordt de baan opnieuw gemeten door de NGF en wordt als “iets minder moeilijk” beschouwd. Op 26 juni scoort Boudewijn Nieuwenhuis een eagle op hole 12. De manager van Unigolf voor golfcomplex Bussloo, de heer Herman Lutz, vertrekt en wordt opgevolgd door de heer Wim Derksen. Johann Jansen van Rensburg verbetert het jarenlange baanrecord van Bertus Kers naar 77 slagen. Op 6 juli slaat Jannie Bobeldijk een hole-in-one op hole 4 en op 13 juli scoort Pauline Hulleman een hole-in-one op hole 2. Op 4 augustus maakt Erica Hollander een eagle op hole-3. In oktober wordt bekend dat de onderhandelingen over de uitbreiding van de golfbaan naar 18 holes tussen Unigolf en de RGV definitief op niets zijn uitgelopen. De eerste winnaar van het Green Jacket is Nico van dam in september 2004. Voor het eerst wordt de Breuninkhofpen uitgereikt als waardering voor en ter stimulering van het schrijven van artikelen in clubblad De Putter. Harko Boelens is de eerste winnaar voor de serie Woordzoekers.

2004

Gedurende 2003 vindt er een grondige aanpassing plaats aan het interieur van het clubhuis. Met Unigolf wordt afgesproken dat de Speelrecht- en Gebruiks Overeenkomst zal gelden voor onbepaalde tijd (indien het een 9 holes baan blijft).
Op 17 juni scoort Riet Clemens een hole-in-one op hole 13. Op 29 juni vestigt Gerda Boelens het baanrecord bij de dames met een ronde van 80 slagen. Op 18 augustus slaat Elly Thien een eagle op hole 12. En op 12 november 2003 wordt aan de Breuninkhof de A-status verleend, nadat op 22 juli en op 26 augustus de baan gemeten en het golfcomplex gekeurd is. In 2003 wordt voor het eerst een serie wintereclectic wedstrijden gespeeld over 9 holes grote baan.

2003

Op 22 mei slaat Pauline Hulleman een eagle op hole 8. Een voorgenomen beleidsplan 2003-2006 wordt door het bestuur teruggetrokken, omdat er te weinig mogelijkheden zijn om eigen beleid te maken. Milly Westerhuis begint met het ordenen van het archief. Een 30-tal leden hebben deelgenomen aan een reanimatiecursus. Voor het eerst worden er in 2002 de Clubkampioenschappen voor Senioren gehouden. Het Dames I competitie team, het Heren I en Heren III team worden kampioen in hun poule, echter verliezen ze tijdens de promotie wedstrijden.

2002

In de nieuwe Speelrecht en Gebruiksovereenkomst van 2001 wordt bepaald dat het ledental mag stijgen tot maximaal 650 leden (inclusief de jeugdleden). Sjors de Bie wordt in dit jaar als eerste jeugdlid kampioen bij de clubkampioenschappen Matchplay. Jorick Esser wordt Nederlands kampioen Kleine baan in de categorie tot en met 12 jaar. In de ALV van 21 mei wordt Paul van der Meulen benoemd tot Lid van verdienste van de Breuninkhof. Tijdens deze zelfde ALV worden de nieuwe Statuten en het Huishoudelijk Reglement aangenomen. Omdat de bezettingsgraad van de baan te laag is wordt het ledenaantal door Unigolf verhoogd tot 650 leden.

2001

Op 30 januari 2000 wordt er een ingelaste ALV gehouden, waar een nieuw bestuur wordt geïnstalleerd.
In het voorjaar van 2000 lopen onderhandelingen met een nieuwe exploitant op niets uit. Ook het kopen van de baan door de club blijkt geen optie te zijn. In de nieuwe Speelrecht- en Gebruiks Overeenkomst wordt bepaald dat het ledenaantal mag stijgen tot maximaal 625 leden. De viering van de lustrumweek eind augustus/begin september wordt andermaal een grandioos succes. Op 8 september wordt de nieuwe clubvlag, naar een ontwerp van Gerdy van der Hoorn, ontvouwd; de twee vlaggenstokken symboliseren het “sportieve”en het “sociale”element van onze golfsport.

2000

De relatie met de exploitant is verstoord, er zijn geen Commissie van Overleg vergaderingen meer. De golfbaan wordt te koop gezet. In 1999 stopt Chris Hart met de theorielessen voor het GVB en NGF examen; Jan Toet neemt het lesgeven over. Gerdy van der Hoorn stopt met het redactiewerk. Op 31 december wordt door Unigolf het Speelrecht en Gebruiks Overeenkomst opgezegd; het bestuur weet een verlenging van 1 jaar te bereiken. Omdat er in de ALV van 20 december een tegenkandidaat is voor het voorzitterschap wordt er een kiescommissie in gesteld. In een tumultueuze vergadering wordt Wim Vermeulen gekozen tot voorzitter, maar treden de zittende bestuursleden af en de kandidaatsbestuursleden trekken hun kandidatuur in of nemen deze in heroverweging.

1999

Op 17 oktober 1998 wordt de eerste “nabuur” dag georganiseerd voor een twintigtal buren van het golfpark. Dit is het eerste jaar waarin een Jeugdgolfer van het Jaar gekozen wordt, Sjors de Bie die deze titel vier keer achtereenvolgens prolongeerde. Op 1 april wordt op alle banen afgestapt van het S.S.S. Handicap Systeem (Standard Scratch Score) en wordt dit vervangen door het huidige EGA Handicap systeem gebaseerd op de CR (Course rating) en SR (Slope rating) van de baan.

1998

In 1997 wordt er voor het eerst jeugdtrainingen gegeven door de pro. Een werving leidt uiteindelijk tot 9 jeugdleden. Meer dan 100 kennismakingsleden worden door vele leden van GCB opgevangen; slechts 55 procent van hen wordt daadwerkelijk lid. Op 3 juni wordt in de ALV Jacques Quéré benoemd tot voorzitter als opvolger van Jaap de Groot. In de ALV van 11 december wordt Jaap de Groot benoemd tot erelid. In de vergadering van 21 mei 2001 worden ook officieel de versierselen opgespeld.

1997

Unigolf start in 1996 met een grootse ledenwerf actie; deze ledenwerving zal enkele jaren erg succesvol zijn. Vanaf 1996 wordt de relatie Unigolf/GCB door incidenten van persoonlijke en bedrijfsmatige aard, in negatieve zin beïnvloed. Unigolf maakt bekend het voornemen te hebben het exploitatie model te willen wijzigen bij het aflopen van de Speelrecht Gebruiksovereenkomst in december 1999.
Op 22 mei heeft een Course Rating team van de NGF voor het eerst de Course en Slope rating van de baan bepaald als voorbereiding op het nieuwe EGA Handicap Systeem dat in 1998 ingaat. Voor de dames is de Breuninkhof nu de moeilijkste baan in Nederland en voor de heren zit de Breuninkhof in de top vijf van moeilijkste banen. Op 12 april slaat Jacques Quéré de eerste officiële hole-in-one op de Breuninkhof (hole-4). Het Heren III team (captain Bert van Oostrum) wordt eerste in de poule en uiteindelijk tweede bij de promotiewedstrijden.

1996

In 1995 wordt Dames I kampioen in hun klasse bij de competitieteams. De viering van het eerste lustrum is een daverend succes. In dit jaar wordt voor de gehandicapte leden een Capcar-regeling ingesteld. Het clubblad krijgt een facelift en wordt van ’t Puttertje omgedoopt in De Putter. Door Gerdy van der Hoorn wordt een nieuw, het huidige, Logo ontworpen. De Putter wordt vanaf nu uitgegeven door drukkerij Evers.

1995

In 1994 wordt voor het eerst een baanrecord gevestigd met 86 slagen door Mike Wouters. Eind 1994 wordt aangevangen met groot onderhoud op de baan waaronder het aanleggen van een beregeningsinstallatie en de verbetering van de driving-range. Er worden dit jaar 225 door GCB georganiseerde wedstrijden gespeeld. In de ALV van 14 december wordt een beleidsnota “wat zijn we, wat willen we en wat kunnen we” aan de leden voorgelegd en aangenomen. Tevens wordt er een nieuwe Speelrecht en Gebruiks Overeenkomst voor 5 jaren aangenomen.

1994

Het jaar 1993 is het kroonjaar voor golfclub De Breuninkhof. Op 19 juni wordt het nieuwe clubhuis feestelijk in gebruik genomen. In augustus wordt de baan opnieuw door de NGF gemeten en goed bevonden. Op 30 oktober wordt door de President van de Nederlandse Golf Federatie officieel aan Golfclub De Breuninkhof de NGF B-status verleend door overhandiging van de NGF-vlag. Hiermede is GCB opgenomen als lid van de Nederlandse Golf Federatie en wordt er gespeeld volgens de NGF Golfregels. In de ALV van 8 december 1993 wordt Tijmen Groen benoemd tot erelid van de Breuninkhof. In de vergadering van 21 mei 2001 worden ook officieel de versierselen opgespeld.

1993

In 1992 worden GVB’s, NGF-Handicaps en veel qualifying wedstrijden georganiseerd.
De baan wordt gemeten door de NGF, maar nog niet goed bevonden. Verdere aanpassingen zijn nodig. De bouw van het huidige clubhuis vordert gestaag.

1992

Op 26 juni 1991 levert de baanarchitect de 9 holes grote baan op aan de exploitant en in juli wordt het clubhuis vervangen door een houten gebouw met stromend water, bar, toiletten en kleedkamers. Op 1 november kan er gespeeld worden op de 9-holes grote baan.

1991

In april 1990 zijn er méér dan 100 leden. Op 11 april wordt GCB rechtspersoon en op 26 september officieel Geassocieerd Lid van de Nederlandse Golf Federatie. Er worden teams geformeerd en al competitie gespeeld. De 9-holes grote baan is ingezaaid en wacht op groeizaam weer. Men krijgt al een goede indruk hoe de baan er uit zal gaan zien. Op 5 mei verschijnt het eerste clubblad.

1990

In het voorjaar van 1989 worden de eerste advertenties geplaatst om te peilen hoe groot de animo is voor het lidmaatschap van een golfclub. Er komen méér dan 200 reacties binnen. Dit blijkt voldoende om verder te gaan met de aanlegplannen voor een 09-holes par 36 officiële wedstrijdbaan. Er worden ook plannen gemaakt om een Golfclub op te richten, als vaste bespeler van het golfcomplex. Van de eerste reacties op de advertenties, geven inmiddels een 40-tal aspirant golfers/golfsters te kennen lid te willen worden, te willen spelen en golflessen te nemen. Ze spelen al wedstrijden hoewel er nog geen greens zijn; er wordt een gat in de grond gemaakt, een vlag erin geplaatst, de “hole” is klaar en er wordt gespeeld met een enthousiasme dat geen grenzen kent. Er wordt een golfleraar (pro Bé Baboe) aangesteld. Vanaf het begin is er ook een “clubhuis”. Het is een stacaravan op de plaats waar nu het clubhuis staat. Even een bar getimmerd. Daarna wordt het clubhuis verplaatst naar de plek bij het bruggetje bij hole-4 van de kleine baan. Er wordt een WC geplaatst voor gemeenschappelijk gebruik door dames en heren, met doorspoel installatie. Het is één grote familie. Inmiddels is de naam bedacht: Golfclub: ”De Breuninkhof” (GCB), genoemd naar de boerderij. Het ledental groeide. De Mentorclub “De Keppelse Golfclub” geeft uitleg over de Golfregels, leidt leden op voor de Handicap & Regel Commissie en neemt GVB-examens af.

1989

In 1988 komt er een nieuwe impuls door de aanmelding bij het recreatieschap van de huidige exploitant Unigolf. In het voorjaar wordt al begonnen met het ruimen van struiken, ploegen, grondverzet en bijzaaien onder leiding van baanarchitect Eschauzier & Thate. Als eerste wordt een 9-holes par-3 baan gerealiseerd.

1988

Er is reeds contact met een exploitant die begin 1985 laat weten niet meer geïnteresseerd te zijn in de aanleg/exploitatie van een golfbaan.

1985

Eind 1984 begint de eigenlijke start van de Golf club op het Golfcomplex Bussloo in de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Het recreatieschap Noord-Veluwe stelt ca. 39 ha grond beschikbaar voor de aanleg van een golfbaan in het recreatiegebied Bussloo.

1984