Big Five of Big Six

22-12-2021

Iedereen heeft vast wel eens gehoord  van  de “big five” in Zuid-Afrika. In 2007 heb ik ze, samen met ons gezinnetje, op één dag in het Krügerpark mogen aanschouwen: indrukwekkend en prachtig!

Bij effectief golfspel is er echter sprake van de “big six”:
  1. Lichaamsdraai
  2. Gewichtsverplaatsing
  3. Ritme
  4. Balans
  5. Coördinatie
  6. Souplesse 
Natuurlijk hoef je niet constant aan deze big six te denken maar het is heel goed om je regelmatig even bewust te zijn (tijdens de PRE-SHOT-ROUTINE) van bijvoorbeeld ritme en balans door simpelweg te fluisteren tijdens de swing:“Super-Vloeiend”.Na enige oefening zal dit zeer effectief blijken en ook meteen een goede focus geven waarbij je gedachten afgeleid bent van bal. Deze bal ligt slechts toevallig in de weg van jouw swingbaan en verdient dus maar heel even aandacht tijdens het begin van de voorbereiding.
 
De golfswingvalt te associëren met een dans: de soepele rechts en links dans:“my swing is FLUID and completely FREE and I FEEL the FINISH on my FRONTFOOD dus dan hebben we toch weer de “big five”. Zowel de “big five” als de “big six” zijn zeer positief in het golfspel en hebben altijd een goede invloed op jouw swing. Kies maar uit welke het beste bevalt!
  
Met geduld ontstaat er veel gevoel voor de pure swing zodat we een veel hoger percentage goede en aanvaardbare ballen krijgen. Met alle hedendaagse technieken lijkt golf wel een ingewikkeld schaakspel geworden te zijn maar voelen (awareness) is veel effectiever dan meten.

Ik kan je tijdens de golflessen er bij helpen.

Teveel meten en analyseren betekent een dramatisch verlies van gevoel en een toename van twijfel en onzekerheid (doe ik het wel goed of wat doe ik nu weer fout?). Deze twijfel is absoluut de grootse swingvervuiler dus hierbij een goede tip: KISS (Keep It Super Simple)!

Om jouw swing nog simpeler te maken is hier de volgende slogan:“mijn swing is vloeiend en helemaal vrij en ik geniet van de stabiele en comfortabele eindstand”. C’est la dance du golf!
 
Maak een afspraak dan kunnen wij samen kijken wat ik voor je kan betekenen.

Hein Kaal, 
Pro Hollandsche Golfschool | De Breuninkhof
Big Five of Big Six

« Terug