Rode paaltjes in de baan

28-04-2022

De golfregels staan sinds 2019 toe dat golfbanen niet alleen gebieden waar mogelijk water in kan staan als hindernis markeren, maar ook andere gebieden waar de kans groot is dat een bal niet gevonden wordt. Als voorbeelden noemen de R&A en USGA hoog gras, woestijn, jungle, lava en rotsen. Nou hebben we in Nederland weinig jungle … of lava, maar hoog gras en gebieden met dichte begroeiing waar ballen vaak niet worden gevonden, die hebben we genoeg.

Wat zijn nou voordelen volgens de NGF om zo’n gebied als hindernis te markeren met rode paaltjes:

Als je je bal in een bosschage of in hoog gras slaat ben je er niet zeker van dat je je bal nog zult vinden en is het verstandig een provisionele bal te slaan om niet het risico te lopen dat als je je bal niet vindt terug moet naar de plek vanwaar je de bal geslagen hebt. Dat komt het speltempo zeker niet ten goede en laat traag spel nu net een van de grootste ergernissen op de golfbaan zijn.
 
Inmiddels staan er bij die bosschages en bij veel plekken met hoog gras rode palen en daarmee zijn die gebieden nu dus ook hindernissen. Ligt je bal hoogstwaarschijnlijk in zo’n hindernis dan sla je dus geen provisionele bal, maar je gaat je bal in die hindernis zoeken. Doe dat niet te lang want als je je bal al vindt mag je die wel spelen zoals hij ligt maar vaak ligt je bal moeilijk speelbaar en kun je beter de hindernis ontwijken en zo tempo in je spel houden. Kun je je bal niet vinden, geen probleem. Je hoeft niet terug, maar bepaalt op welke plek je bal de hindernisgrens is gepasseerd en past met een strafslag de hindernisregels toe.
 
De regels voor de hindernis zijn in 2019 aanzienlijk eenvoudiger gemaakt en je kunt er praktisch alles doen wat je ook op de fairway mag. Zo mag je bijvoorbeeld adresseren (gronden) en losse natuurlijke voorwerpen zoals takjes verwijderen. Wel is het zo dat, als je een hindernis wilt ontwijken, dat alleen mag doen volgens de hindernisregels.
 
En wat zijn dan die regels voor een hindernis met rode palen?
Om te beginnen mag je de bal slaan zoals hij ligt zonder strafslag. Bij de overige opties moet je een strafslag bijtellen. Die opties zijn:
  • Terug naar de plek vanwaar je geslagen hebt.
  • Zo ver naar achteren als je wilt vanuit het punt waar je bal de grens van de hindernis het laatst gepasseerd is, maar in lijn met de vlag en niet in de richting van waaruit je gespeeld hebt.
  • Droppen binnen 2 stoklengten (mag je driver zijn) vanaf het punt waar je bal de grens van de hindernis voor het laatst gepasseerd is, maar niet dichter bij de hole. In die situaties waar dat lastig is, zoals op hole 2 en op hole 5, staan palen met DZ erop en die plek, binnen een stoklengte, is je dropzone waar je gebruik van kunt maken als je dat beter uitkomt.
Hoe wordt de grens van de hindernis aangegeven.
Al die rode palen maken de baan er niet aantrekkelijker op en daarom is ervoor gekozen om het aantal te beperken. De grens van de hindernis wordt gevormd door de denkbeeldige lijn tussen de voorzijde van de rode palen. Daarbij kan het voorkomen dat stukken algemeen gebied toch hindernis zijn en stukjes waarvan je verwacht dat het hindernis is toch nog net in het algemeen gebied liggen. Dit is onder meer afhankelijk van hoe er gemaaid wordt. Dat klinkt ingewikkelder dan het in de praktijk is, maar in het geval de hindernis ook een stuk algemeen gebied bevat kun je daar je voordeel mee doen door goed op die denkbeeldige lijn tussen de palen te letten.
 
Hopelijk is deze uitleg duidelijk. Zo niet dan horen we dat graag.
 
Veel spelplezier!
Golfpark De Breuninkhof
Rode paaltjes in de baan

« Terug