World Handicap System – de geheimen van de hard en soft cap

04-09-2021

Vanaf 1 maart 2021 is het WHS ingevoerd in Nederland. Heb jij wel eens gekeken hoe jouw handicap wordt berekend? Er is dan een kans dat je handmatig niet tot het getal komt die je op Proware of in je App van Golf.nl vindt.

Regelmatig hoor ik dan ook “mijn handicap in het systeem klopt niet….”. De reden hiervoor is omdat het berekenen van de handicap berust op een set van afspraken en een wiskundig model, en dus verder gaat dan alleen maar het berekenen van de gemiddelde dagscores.

De twee factoren die het meeste invloed hebben zijn de hard cap en de soft cap. Voor beide geldt dat deze vooral duidelijk zijn als er meer dan 20 qualifying scores binnen een jaar beschikbaar zijn. Is dat niet zo dan worden ook deze cijfers op een bepaalde manier beïnvloed.

Hard Cap
De Hard Cap voorkomt dat je binnen 1 jaar (of 20 kaarten) meer dan 5 punten kan stijgen ten opzicht van de laagste handicap (in die periode of reeks van 20 kaarten). Dit voorkomt als je een tijd in een dip zit, dat je handicap van handicap 18 naar handicap 30 schiet.

Soft Cap
De Soft Cap zorgt ervoor dat je binnen 1 jaar (of 20 kaarten) op een gegeven moment minder hard stijgt in je handicap. In praktijk komt het neer op het volgende: de stijging van meer dan 3 handicappunten wordt gehalveerd. Dus als je 4 punten zou stijgen, dan wordt dat in praktijk 3 + 50% van 1 = 3,5 punten.

Hier onder staat een uitgewerkt voorbeeld en dat geeft al aan de het niet meer mogelijk is om “uit je hoofd” je handicap uit te rekenen. Gelukkig hoeft dat ook niet, de software systemen van de NGF en Proware doen dit en zorgen voor een centrale registratie.

Kortom: maak je niet druk om je score, doe je best en dan krijg je de handicap die je verdient.

Voorbeeld
  • In onderstaande tabel zijn de laatste 20 scores zichtbaar van een speler.
  • De gele rijen zijn de dagscores waarop zijn handicap wordt bepaald: gemiddeld 13.55 (13.6).
  • De groene regel is de actuele Low Handicap Index - de laagste handicap van die speler in de laatste 12 maanden (of 20 kaarten). Dat is 10.3.
  • De soft cap is voor deze persoon 10.3 + 3 = 13.3. Vanaf dit punt wordt de stijging gehalveerd.
  • De gemiddelde handicap van die persoon is 13.55. Het verschil met de softcap is 13.55 – 13.3 = 0,25.
  • De handicap van de speler wordt nu 13.3 + 50% van 0,25 = 13.43. Afgerond 13.4.

Klik op de afbeelding hieronder voor een vergroting


 
World Handicap System – de geheimen van de hard en soft cap

« Terug